Vonatszelet szerkesztése - menetrend

A táblázatos menetrend szerkesztő a "vonatszelet szerkesztése" dialógus "menetrend" fülére kattintva jeleníthető meg. Ez a dialógus a vonatok menetrendjének egyszerű, szöveges formában történő szerkesztésére szolgál a szolgálati menetrend megjelenési formátumához hasonló kezelőfelületen.A dialógus két fő részből áll, az útvonal és a sebesség szerkesztő táblázatból.

Útvonal szerkesztő táblázat

Az útvonal szerkesztő táblázat szolgál a vonatok menetrendi időadatainak és egyéb forgalmi jellemzőinek szerkesztésére. A táblázat oszlopai a következők:

sz.
Annak a vasútvonalnak az azonosítója, amelyen a vonat az adott sorban lévő szolgálati helytől a következő sorban lévő szolgálati helyig közlekedik. A vonalváltásokat vastag vízszintes elválasztó vonalak jelölik. Azoknál a soroknál, ahol az adott sorban lévő szolgálati helytől a következő sorban lévő szomszédos szolgálati helyig egynél több közvetlen eljutási lehetőség van, a cella háttérszíne sárga. Ezeket a cellákat kijelölve és az egér jobb gombjával kattintva megjelenik egy előugró ablak (ld. alábbi ábra), ahol ki lehet választani azt a vonalat, ahol a vonatnak közlekednie kell.km
Távolság az adott sorban lévő és az előző sorban lévő szolgálati hely között.
>
Bejárati jelek az adott szolgálati helynél. Ez az oszlop szerkeszthető, a jelek az infrastruktúra adatbázisból automatikusan jelennek meg.
szolg. hely
Szolgálati hely neve. Ez az oszlop nem szerkeszthető. Az egyes cellákra duplán kattintva megjelenik az adott szolgálati hely érkező/induló jegyzék dialógusa.
>> Kijárati jelek az adott szolgálati helynél.
- Elágazó szolgálati helyek esetében a "másik pályán közlekedhet" () jel szerkeszthető, az adott cellát kijelölve és az egér jobb gombjára kattintva. Más jelek nem szerkeszthetőek, azok infrastruktúra adatbázisból automatikusan jelennek meg.
b
A szolgálati hely biztosítottságára utaló jelek.

- Biztosított szolgálati helyek esetében csak a "biztosított" () vagy a "foglalt vágányra jár be" (
) jel adható meg, az adott cellát kijelölve és az egér jobb gombjával kattintva.

- Nem biztosított szolgálati helyek esetében a biztosított jel (
) kivételével bármilyen jel (,,,,,) megadható, az adott cellát kijelölve és az egér jobb gombjával kattintva. (ld. alábbi ábra)m.i.
Menetidő percben az adott sorban lévő és az előző sorban lévő szolgálati hely között. A menetidő kézzel felülbírálható, vagy bármikor újraszámítható.
érk.
Érkezési idő az adott sorban lévő szolgálati helyre. Ha üres, a vonat a szolgálati helyen nem áll meg.

- Feltételes megállás esetén ebben a mezőben a percadattól balra egy szimbólum jelenik meg. A feltételes megállás a cellán dupla kattintással kapcsolható ki/be (amennyiben az adott szolgálati helyen a feltételes megállás engedélyezett.)
- A legelső sorban csak akkor jelenhet meg érkezési időadat, ha a vonatnak van elővonatszáma. Ekkor két eset lehetséges:

- Ha a legelső szolgálati hely határállomás vagy idegen állomás, bármilyen időadat beírható kézzel.
- Ha a legelső szolgálati hely nem határállomás vagy idegen állomás, a mező nem szerkeszthető. Ekkor itt az előző vonatszelet megfelelő érkezési időadata jelenik meg. Ha az előző vonatszelet nem található (még nincs megszerkesztve vagy eltérés van a szeletek érvényessége között), a mezőben "??:??" látható.

á.i.
Állásidő percben az adott sorban lévő szolgálati helyen. Ha üres, a vonat a szolgálati helyen nem áll meg. Ha inverz, a vonatnak szolgálati megállása van.

- A legelső sorban csak akkor jelenhet meg állásidő, ha a vonatnak van elővonatszáma. Ekkor két eset lehetséges:

- Ha a legelső szolgálati hely határállomás vagy idegen állomás, bármilyen állásidő beírható kézzel, és kijelezve is az állásidő lesz percben.
- Ha a legelső szolgálati hely nem határállomás vagy idegen állomás, akkor az állásidő oszlopban "m" (megáll) vagy "áth." (áthalad) felirat jelenhet meg (ld. alábbi ábra). Ilyenkor megállást beadni az "m" billentyű lenyomásával, vagy "m" szöveg beadásával, vagy tetszőleges percérték beadásával, törölni a "Delete" vagy "a" billentyűvel lehet. A percérték nem kerül megjelenítésre.- A legutolsó sorban csak akkor jelenhet meg állásidő, ha a vonatnak van utóvonatszáma. Ekkor két eset lehetséges:

- Ha a legutolsó szolgálati hely határállomás vagy idegen állomás, bármilyen állásidő beírható kézzel, és kijelezve is az állásidő lesz percben.
- Ha a
legutolsó szolgálati hely nem határállomás vagy idegen állomás, akkor az állásidő oszlopban "m" (megáll) vagy "áth." (áthalad) felirat jelenhet meg. Ilyenkor megállást beadni az "m" billentyű lenyomásával, vagy "m" szöveg beadásával, vagy tetszőleges percérték beadásával, törölni a "Delete" billentyűvel lehet. A percérték nem kerül megjelenítésre.

- Szolgálati megállást ki/be lehet kapcsolni az állásidő mezőre duplán kattintva, vagy jobb egérgombra előugró menüből a "szolgálati megállás ki/be" menüponttal.
- Elő/utóvonatszámos vonatoknál a megállási adatnak ("m" vagy "áth." mindkét csatlakozó vonatszeletben meg kell egyeznie, tehát mindkét szelet tulajdonosának hozzá kell járulnia a megálláshoz. Eltérés esetén a menetvonalat nem lehet kiadni.)
ind.
Indulási idő az adott sorban lévő szolgálati helyről.

- A legutolsó sorban csak akkor jelenhet meg indulási időadat, ha a vonatnak van utóvonatszáma. Ekkor két eset lehetséges:

- Ha a legutolsó szolgálati hely határállomás vagy idegen állomás, bármilyen időadat beírható kézzel.
- Ha a
legutolsó szolgálati hely nem határállomás vagy idegen állomás, a mező nem szerkeszthető. Ekkor itt a következő vonatszelet megfelelő érkezési időadata jelenik meg. Ha a következő vonatszelet nem található (még nincs megszerkesztve vagy eltérés van a szeletek érvényessége között), a mezőben "??:??" látható

- Azok az érintett szolgálati helyek, amelyek nincsenek benne a vonatszeletben (nem menetrendi pontok, tehát nincs időadatuk), szürke háttérrel jelennek meg.
- Ha az időadatok között valahol hibás adat van (pl. negatív menetidő vagy állásidő) az adott cella piros háttérszínnel jelenik meg
- Egy adott menetrendi soron az egér jobb gombjával kattintva megjelenő előugró menüben a következő műveletek végezhetők:
.


"pont hozzáadása az útvonalhoz"
A kijelölt pontokat hozzáadja az útvonalhoz menetrendi pontként.

"pont törlése az útvonalból"
A kijelölt menetrendi pontokat törli az útvonalból.

"megállás hozzáadása/törlése"
Megállás ki/bekapcsolása.

"szolgálati megállás ki/be"
Szolgálati megállás ki/bekapcsolása. A szolgálati megállást a tartózkodási idő inverz háttere jelzi.

"feltételes megállás ki/be"
Feltételes megállás ki/bekapcsolása. A feltételes megállást az érkező oszlopban, a percadattól balra egy szimbólum jelzi.

Sebesség szerkesztő táblázat

A sebesség szerkesztő táblázat szolgál az egyes szolgálati helyek között alkalmazandó menetrendi sebességek megadására. A sebesség töréseket vastag vízszintes elválasztó vonalak jelzik. Sebességet változtatni a táblázatban a szakaszok kijelölésével és az egér jobb gombjának lenyomásával megjelenő dialógusban lehet.


Lásd még:

Általános tulajdonságokMenetrend, Érvényesség, Korlátozások, Szerelvény, Elegytovábbítási információk, Statisztika