Vonatszelet szerkesztése - érvényesség

A vonatszelet menetrendjének tervezett érvényességi adatai a "vonatszelet szerkesztése" dialógus "érvényesség" fülére kattintva jeleníthetőek meg.A dialógus mindig a menetrend tervezett menetrendi érvényességét és tervezett menetrendi napkijelölését mutatja, tehát úgy tekintjük, mintha minden függőben lévő verzió már ki lenne utalva (mivel ezek összessége adja az aktuális közlekedési tervet a megrendeléshez.)

Az "éles" bázismenetrendben lévő vonatszeletek esetében az érvényesség csak a menetvonal igénylés nélküli vonatszeleteknél módosítható. A menetvonal igényléssel rendelkező vonatszeletekre az érvényesség mindig automatikusan áll be, a megrendelő által megadott adatok alapján.

Vágányzárak és tanulmánymenetrendek tervezésekor az érvényesség szabadon módosítható, de alapértelmezés szerint mindig a vágányzár érvényességének figyelembe vételével áll be.

Kijelölés

Ez a vezérlőelem csoport szolgál napcsoportok kijelölésére az érvényesség táblázatban, a tárolt menetrend módosítási időpontok alapján. A "kijelöl" gomb a legördülő listából kiválasztott dátumtól a menetrendi időszak végéig, illetve az "időszak" érték választásakor az egész időszakra megjelenik az érvényesség táblázatban a kijelölés. A "0" gomb megszünteti a kijelölést.

Figyelem: a kijelölés csak a táblázat celláira vonatkozik. Az érvényességi napok ténylegesen csak az "érvényesség beállítása" vezérlőelem csoport gombjainak megnyomásakor módosulnak.

Műveletek a kijelölt napokra

Gomb
Művelet
beállít
Csak menetvonali igényléshez hozzá nem rendelt vonatszeletek esetében aktív. Az aktuális kijelölésben lévő napokon beállítja az érvényességet.
töröl
Csak menetvonali igényléshez hozzá nem rendelt vonatszeletek esetében aktív. Az aktuális kijelölésben lévő napokon törli az érvényességet.
fordít
Csak menetvonali igényléshez hozzá nem rendelt vonatszeletek esetében aktív. Az aktuális kijelölésben lévő napokon megfordítja az érvényességet.
lemond
Csak katalógus menetvonalak vonatszeletei esetében aktív. A kijelölt napokra létrehoz egy lemondó verziót, amely "beérkezett" állapotba kerül.

Statisztika

Kijelzi a menetrendi időszak hosszát, és az ebből érvényességre kijelölt napok számát.

Érvényességi táblázat

Az érvényességi táblázat az egész menetrendi időszakot lefedi. A táblázatban
  • Inverzen jelennek meg azok napok, amelyeken a megnyitott vonatszeletek mindegyike érvényben van, ezen belül
    • világos számmal jelennek meg azok a napok amelyeken a menetrend tervezett érvényessége és a tervezett napkijelölése is be van állítva (az adott menetrend szerint tehát vonat közlekedik)
    • szürke számmal jelennek meg azok a napok, amelyen a menetrend érvényes, de nincs napkijelölés (pl. a mert vonat le van mondva)
  • fehér háttérrel jelennek meg azok a napok, amelyeken a megnyitott vonatszeletek egyike sincs érvényben és
  • szürke háttérrel jelennek meg azok a napok, amelyeken egyes vonatszeletek érvényben vannak, mások pedig nem.
A táblázatban cellákat kijelölni az egér bal gombjának lenyomásával és az egér húzásával lehetséges. Duplán kattintva egy cellára az érvényesség kijelölés átfordul.


Lásd még:

Általános tulajdonságokMenetrendKorlátozások, Szerelvény, Elegytovábbítási információk, Statisztika