A viszonylatszerkesztő

A viszonylatszerkesztővel a hálózat tetszőleges számú pontját bejáró útvonalak hozhatóak létre. A dialógus két fő részből áll:

- az útvonal pontjainak megadására szolgáló beviteli mezők ("útvonal")
- a legutolsó megtalált útvonal leírása ("az útvonal pontjai")


időszak:

Mivel a hálózatot leíró infrastruktúra adatok időszakonként vannak tárolva, szükséges egy időszak megadása, amelyben a program az útvonalat fogja keresni. Erre szolgál a "naptár/időszak" legördülő vezérlőelem. Ha nincs megadva időszak, a kiinduló és cél szolgálati helyek beviteli mezőinek legördülői üresek lesznek. A "jel." és "köv." gombokkal az időszakot a beállított jelenlegi és következő időszakra lehet beállítani. A "munkalapról" gomb megnyomásakor ez mező az aktuális munkalap időszakára áll be.

kiinduló szolgálati hely:

Az útvonal kiinduló pontja. A "munkalapról" gomb megnyomásakor ez mező az aktuális munkalap legelső szolgálati helye lesz.

cél szolgálati hely:

Az útvonal végpontja. A "munkalapról" gomb megnyomásakor ez mező az aktuális munkalap legutolsó szolgálati helyelesz.

optimalizálás:

Itt kétféle mód adható meg: "távolság" vagy "menetidő". A első esetben az útvonal keresésnél a legrövidebb távolságnak megfelelő, míg a második esetben a legrövidebb menetidőnek megfelelő útvonal lesz az eredmény. "menetidő" választása esetén a program csak a távolságokat és a pályasebességeket veszi figyelembe, az irányváltáshoz vagy gépcseréhez szükséges többletidőkkel nem számol.

érintendő szolgálati helyek:

Itt a lista jobb oldalán lévő gombokkal az útvonalhoz tetszőleges számú közbülső pont adható hozzá. A kereső algoritmus az érintendő szolgálati helyeket a listában megadott sorrend szerint járja végig.

keresés:

Az útvonalkeresés indítása a kiindulási szolgálati helytől a cél szolgálati helyig, a megadott érintendő szolgálati helyeket az adott sorrendbenvégigjárva, a beállított optimalizálási módnak megfelelően. Ha az útvonalkeresés sikertelen (pl. egy elszigetelt, keskeny nyomtávú vonal valamelyik állomásáról egy normál nyomtávú hálózati csomópontba történt a keresés) "eredménytelen útvonal keresés" üzenet jelenik meg.
 
új keresés:

A beviteli mezők törlése.

ellenirányú:

Felcseréli az útvonal kiinduló és végpontját.

ok:

Ha még nem futott le útvonal keresés, a keresés lefuttatása. Ha már van egy megtalált útvonal, az útvonal elfogadása.

bezár:

A dialógus bezárása, az útvonal elvetése.


Lásd még:

  Munkalap létrehozása, Menetvonal létrehozása