Vágányzári menetrendek

A "vágányzári menetrendek" dialógus a főmenü "vágányzár"; "vágányzári menetrendek" menüpontjának kiválasztásakor  jelenik meg.Ez a dialógus egy különféle szempontok alapján szűrhető és rendezhető listát jelenít meg az aktuális vágányzári menetrendekről. Alapértelmezés szerint a lista a kezdő dátum és idő szerint van rendezve

A kijelölt vágányzári menetrendekkel tetszőleges, akár csoportos műveletek végezhetőek. A dialóguson található vezérlőelemek a következők:

Főmenü

A dialógus főmenüje, amely "fájl", "szerkesztés", "vágányzári menetrend" és "lekérdezés" almenüket tartalmaz.

Eszköztár

Az eszköztáron a leggyakrabban haszált funkciók gyorsgombjai vannak kigyűjtve. Tőlük jobbra helyezkednek el a szűrők lenyíló szerkesztőmezői. A gombok funkciói sorrendben a következők:


Új vágányzári menetrend létrehozása.

Kijelölt vágányzári menetrendek (beleértve a hozzá tartozó vonatszeleteket is) törlése.

Összes vágányzári menetrend lekérdezése az adatbázisból.

Csak a kijelölt vágányzári menetrendek adatainak frissítése az adatbázisból.A lista sorainak mentése fájlba, XLS (Excel), TXT, HTML formátumban.

A lista sorainak nyomtatása.
Küldés levélben. A lista elmentődik XLS formátumban és egy automatikusan generált levélhez csatolva megjelenik levelezőkliensben.Kijelölés megszüntetése.

Kijelölés megfordítása.Kijelölt vágányzári menetrend megnyitása a "vágányzári menetrend tulajdonságai" dialógusban.
Vizsgálat vagy menetrend készre jelentése.
Készre jelentett vágányzári menetrend elfogadása. Ez a gomb csak akkor aktív, ha a bejelentkezett felhasználó rendelkezik a szükséges jogosultsággal.
Készre jelentett vágányzári menetrend elutasítása, és visszaejtése "szerkesztés alatt" állapotba. Ez a gomb csak akkor aktív, ha a bejelentkezett felhasználó rendelkezik a szükséges jogosultsággal.

Az eszköztáron három lenyíló szerkesztőmezővel lehetőség van a megjelenített igénylések szűrésére menetrendi időszak, szerkesztő neve és státusz szerint.

A vágányzári menetrendek listája

A igénylista minden egyes sorának egy igénylés felel meg. A táblázat a fejléc mezőire kattintva rendezhető. A rendezés többszörös mélységű, így ha pl.
akkor  az igénylések státusz szerint kerülnek rendezésre, az azonos vonatnemű igénylések a vonatnem szerint abc sorrendben.

Az igénylések színe a kapacitás korlátozás kezdő napja és ideje szerint történik:
  • azok az igénylések amelyeknek az adott napon vagy korábban van a kezdő idejük piros,
  • azok az igénylések amelyek első napja egy héten belül van zöld,
  • minden más igény fehér háttérszínnel jelenik meg.
A listában kattintásra majd húzásra, kattintásra SHIFT billentyűvel illetve a SHIFT+fel vagy le billentyűkre igénylések jelölhetők ki. A kijelölt igénylések eltérő háttérszínnel jelennek meg.

A vágányzári menetrend lista valamelyik során duplán kattintva vagy a "T" billentyű lenyomására a Vágányzári menetrend tulajdonságai dialógus jelenik meg a kiválasztott vonat(ok)ra.

A listán az egér jobb gombjának megnyomására egy előugró menü jelenik meg (ld. lent).

A lista egyes oszlopainak jelentése a következő:

"gy. szám" A vágányzári menetrend gy. száma.
"státusz" Az vágányzári menetrend állapota. Lehet "Szerkesztés alatt", "Menetrend kész" és "Menetrend elfogadva".
"név" A vágányzári menetrend neve.
"tulajdonos"
A vágányzári menetrend tulajdonosa (szerkesztője.)
"kezd. nap"
A vágányzári menetrendhez rendelt vágányzári igénylesek közül a legkorábban kezdődő kezdetének tervezett napja. Ez a mező üres, ha még nincsenek a vágányzári menetrendhez vágányzár igénylések hozzárendelve.
"kezdő. idő" A vágányzári menetrendhez rendelt vágányzári igénylesek közül a legkorábban kezdődő kezdetének tervezett ideje (óra:perc.) Ez a mező üres, ha még nincsenek a vágányzári menetrendhez vágányzár igénylések hozzárendelve.
"vég. nap"
A vágányzári menetrendhez rendelt vágányzári igénylesek közül a legkorábban kezdődő kezdetének tervezett ideje (óra:perc.) Ez a mező üres, ha még nincsenek a vágányzári menetrendhez vágányzár igénylések hozzárendelve.
"vég. idő"
A vágányzári menetrendhez rendelt vágányzári igénylesek közül a legkorábban kezdődő kezdetének tervezett ideje (óra:perc.) Ez a mező üres, ha még nincsenek a vágányzári menetrendhez vágányzár igénylések hozzárendelve.
"vágányzár igénylések"
A vágányzári menetrendhez rendelt vágányzár igénylések (ha vannak ilyenek.)

Vágányzári menetrend előugró menü

A vágányzár előugró menüje a listában az egér jobb gombjára kattintva jelenik meg, és néhány gyakran használt funkciót tartalmaz:

új
Új vágányzári menetrend létrehozása.
törlés
A kijelölt vágányzári menetrendek törlése.
tulajdonságok A kijelölt vágányzári menetrend megnyitása a "vágányzári menetrend tulajdonságai" dialógusban.
aktiválás
Aktiválja az aktuális projektre a vágányzári menetrendet. Ha az aktuális projekt módosításai még nincsenek elmentve, figyelmeztető üzenet jelenik meg.


Lásd még:
Vágányzár igénylések (dialógus), A vágányzári igénylések feldolgozásának folyamata