Útvonal meghosszabbítása

Egy adott vonatszelet útvonalát meg lehet hosszabbítani a grafikus szerkesztőfelületen, vagy a  "vonattulajdonságok dialógus" táblázatos menetrend szerkesztő füle alatt.

- útvonal meghosszabbítása a grafikus szerkesztőfelületen

A grafikus szerkesztőfelületen egyidejűleg egy vonatszelet útvonala hosszabbítható meg. Ennek menete a következő:

1.) "Pont szerkesztése" üzemmód aktiválása, az eszköztár gombjának lenyomásával.
2.) Módosítandó vonatszelet első vagy utolsó pontjának kijelölése, attól függően hogy a meghosszabbítás a vonatszelet elejétől vagy végétől indul (ehhez elegendő az egérkurzort az első vagy utolsó pont fölé vinni)3.) Az egér bal gombját lenyomva tartva az egérkurzort felfelé (vonat elejétől induló meghosszabbításnál) vagy lefelé (vonat végétől induló meghosszabbításnál) húzva a vonatszelet meghosszabbodik, és az új vég- vagy kezdőpont automatikusan a legközelebbi szolgálati helyre ugrik. A meghosszabbítást a munkalap tetejéig/aljáig vagy első olyan pontig lehet végezni, ahol a munkalap új vonalra tér át.

4.) Az egér jobb gombjával kattintva vagy az ESC billentyű lenyomásával a művelet befejeződik.

Figyelem: A grafikus meghosszabbítás során a korábbi és az új végpont közötti szolgálati helyek automatikusan nem kerülnek be az útvonalba.

útvonal meghosszabbítása a vonattulajdonságok dialógusban

A "vonattulajdonságok" dialógusban egy megnyitott vonatszelet

- legelső szolgálati helye elé az eszköztár gombjára kattintva vagy a főmenü "menetrend", "állomások beszúrása a vonat útvonala elé"  menüpontját választva,
- legutolsó szolgálati helye után az eszköztár
gombjára kattintva vagy a főmenü "menetrend", "állomások beszúrása a vonat útvonala után"  menüpontját választva lehetséges.

A meghosszabbítás a megjelenő "viszonylatszerkesztő" dialógusban történik, az új kezdő- vagy végpont, és az erre illeszkedő útvonal megadásával.Lásd még:

Táblázatos menetrend szerkesztő, Menetidő számítása