Topológiák létrehozása és módosítása

A topológia a vasúthálózat mikroszkópikus struktúrájának legkisebb olyan egysége, amely időbeli felbontással rendelkezik. Egy topológia tetszőleges számú verziót tartalmazhat, amelyek közül egy adott időpontban a legkésőbb bevitt (azaz legmagasabb verziószámú), elfogadott állapotú topológia a hatályos.

A topológia verziók kezelésének állapotait az alábbi ábra szemlélteti:


Új topológiát vagy topológia verziót létrehozni vagy módosítani csak a "PM topológia szerkesztő" vagy "VPE topológia szerkesztő" jogosultsággal rendelkező felhasználók tudnak.

Új topológia létrehozása

Új topológiát a "topológiák" dialógus főmenüjében a "topológia/új topológia létrehozása" menüpontjával, vagy az eszköztár  gombjával lehetséges. A megjelenő dialógusban meg kell adni a topológia típusát, azonosítóját (szolgálati helyek esetében a TAF szerinti 7 jegyű azonosítót) és nevét. Az azonosítóknak nem szükséges egyedinek lenniük.

Figyelem: a topológia típusa csak addig módosítható, amíg a topológia nem rendelkezik verziókkal.

Új topológia verzió létrehozása

Új topológia verziót  a "topológia" dialógus főmenüjében a "topológia verzió/új topológia verzió létrehozása" menüpontjával, vagy az eszköztár  gombjával lehetséges. A megjelenő dialógust az "ok" gombbal bezárva vagy az "alkalmaz" gombot megnyomva az új topológia verzió "Tervezés alatt" állapotban létrejön a bejelentkezett felhasználó által zárolva szerkesztésre.

Új topológia verzió szerkesztése

Meglévő topológia verziót  a "topológia" verzió listájában az adott verzión duplán kattintva megjelenő dialógusban lehetséges szerkeszteni. Egy topológia verziót egyidejűleg csak egy felhasználó tud szerkeszteni, miután azt zárolta szerkesztésre (ezt a eszköztáron látható és gombok jelzik.)


Lásd még:

Topológia szerkesztése (dialógus), Topológia verzió szerkesztése (dialógus), Topológia szerkesztő (dialógus)