Mikroszkopikus topológia szerkesztő

A "topológia  szerkesztő" dialógus a "topológia verzió szerkesztése" dialógusban az F4 billentyű lenyomására, az eszköztár gombjára kattintva vagy a főmenü "topológia verzió/topológia verzió megtekintése/szerkesztése" menüpontot választva jelenik meg.Főmenü

A "fájl", "szerkesztés", "nézet", "tervezőfunkciók" és "súgó" menüpontokat tartalmaz.

Grafikus eszköztár

Az eszköztáron a leggyakrabban használt funkciók gyorsgombjai vannak kigyűjtve. A gombok funkciói sorrendben a következők:


A topológia verziót elmenti.

A visszavont műveletet újra végrehajtja. Többszöri kezeléssel több visszavont művelet is újra végrehajtható.

Visszavonja az utolsó műveletet. Többszöri kezeléssel több művelet is visszavonható.

A kijelölt objektumokat a vágólapra helyezi át.
A kijelölt objektumokat a vágólapra másolja át.

A vágólapról a szerkesztő felületre másolja az objektumokat. A kezelése után a beillesztendő objektumok halványan megjelennek a kurzor mellett, és bal egérgombbal adható meg a beillesztés pozíciója.

A kijelölt objektumok törlése.

Minden objektum kijelölése

Szár azonosítók megjelentése ki/be.

Beállítható a grafikus rajzterület mérete. Ha a beállított rajzterületet csökkentjük, és a megszűnő területrészen objektumok vannak, akkor azok törlésre kerülnek. A törlés végrehajtása előtt figyelmeztető ablak jelenik meg.

A rajzterület grafikus méretarányát 1:1-re állítja.
A rajzterület grafikus méretarányát úgy állítja be, hogy a teljes kép látható legyen.

A rajzterület grafikus méretarányát úgy állítja be, hogy a kijelölt objektumok a lehető legjobban kitöltsék a rendelkezésre álló teret.

A rajzterület grafikus méretarányát úgy állítja be, hogy az összes objektum látható legyen.

Grafika katalógus

A grafika katalógusban találhatók az adatbázisba létrehozható objektumok, szimbólumukkal jelölve. Egy elem kiválasztásához bal egérgombbal kell rákattintani. A kiválasztott elemet kék háttér jelöli. A vágányhálózati gráfba befűzhető elemek a jobb egérgombbal történő klikkelés hatására, minden klikkelésre 45 fokkal elforgathatók.

Rajzterület

A rajzterületen látható a szerkesztett topológia verzió grafikus képe. Egy grafika képez le egy adatbázisbéli objektumot. A grafikákat a vágányhálózati kapcsolatnak megfelelően összekötő grafikák kötik össze, melyek a grafikák konnektorához kapcsolódnak.

Szerkesztés támogató funkciók

Vissza visszavonja az utolsó műveletet. Többszöri kezeléssel több művelet is visszavonható.
Előre a visszavont műveletet újra végrehajtja. Többszöri kezeléssel több visszavont művelet is újra végrehajtható.
Kivágás a kijelölt objektumokat a vágólapra helyezi át.
Másolás a kijelölt objektumokat a vágólapra másolja át.
Beilleszt a vágólapról a szerkesztő felületre másolja az objektumokat. A kezelése után a beillesztendő objektumok halványan megjelennek a kurzor mellett, és bal egérgombbal adható meg a beillesztés pozíciója.
Kijelölt grafikák törlése a kijelölt objektumokat törli.
Összes grafika kijelölése a rajzterületen található összes objektumot kijelöli.

Megjelenítési funkciók

Szárak azonosítói be- illetve kikapcsolható a rajzterületen az objektum szár azonosítása.
Segédvonalak be- illetve kikapcsolható a rajzterületen a segédvonal rács.
Fóliák be- illetve kikapcsolható az egyes objektumtípusok megjelenítése a rajzterületen.
Grafikus méretarány beállítása [Ctrl] + egérgörgő: a Windows operációs rendszerben általános átméretezési eljárás, az egérgörgő felfelé görgetésével nagyítás, lefelé görgetésével kicsinyítés érhető el.
A kép méretének 100%-ra állítása a rajzterület grafikus méretarányát 1:1-re állítja.
A kép igazítása az ablakhoz  a rajzterület grafikus méretarányát úgy állítja be, hogy a teljes kép látható legyen.
Nagyítás a kijelölt grafikákra a rajzterület grafikus méretarányát úgy állítja be, hogy a kijelölt objektumok a lehető legjobban kitöltsék a rendelkezésre álló teret.
Nagyítás az összes grafikára a rajzterület grafikus méretarányát úgy állítja be, hogy az összes objektum látható legyen.

Szerkesztő műveletek

Objektum létrehozása a grafikus katalógus kiválasztott elemét a rajzterületre az [Alt] billentyű lenyomott állapota mellett a bal egérgombbal kattintva tudjuk létrehozni.
Objektumok törlése a kiválasztott objektumokat törölhetjük:
  • a [Delete] billentyűvel
  • a grafikára kért helyi menü "Törlés" parancsával
  • az eszköztár ugyanilyen parancsával
Kapcsolatok létrehozása, törlése A vágányhálózati gráf felépítéséhez a kapcsolódási ponttal rendelkező (piros kör alakú terület a grafikán) objektumokat egy éllel összeköthetjük. Kapcsolat létrehozásához a kívánt él egyik végéhez tartozó kapcsolódási pontra kattintunk, mely ennek hatására kiszelektálódik. Ezután a kívánt és másik végpontjára kattintáskor a kapcsolat létrejön. Törléshez a kapcsolatot ki kell szelektálni, majd helyi menüből a törlés paranccsal vagy a [Delete] gomb lenyomásával a törlés végrehajtható. Több kijelölt kapcsolat esetén az összes törlődni fog.


Objektumok, kapcsolatok kiválasztása A kiválasztott objektumokat a kijelölési háttér megjelenése, a kapcsolatokat a vonal narancssárgával kirajzolása jelzi. Egyéni kiválasztás lehetséges az objektumra vagy a kapcsolatra kattintással. Csoportos kijelölésnél bal egérgomb folyamatos nyomva tartása mellett rajzolt szelekt téglalapba eső grafikák és kapcsolatok szelektálódnak ki. A kiválasztási terület bővíthető, ha a szelektálás elvégzése közben a [Ctrl] gombot lenyomva tartjuk.


Objektum paraméterek szerkesztése A rajzterületen a grafikára dupla bal klikkel felnyílik az objektum dialógusablaka, ahol az objektum paramétereinek értékei szerkeszthetőek.

Objektum grafikus pozíciójának módosítása Az objektum szelektálása után a bal egérgomb nyomva tartása mellett (fogd és vidd módszer) a grafika pozíciója megváltoztatható. A parancs több kiválasztott grafikára is működik, ez esetben az egész kijelölt grafika csoportot egyidejűleg mozgatja el.


Objektum grafikájának elforgatása Az objektumra felnyitott helyi menüben található forgatás jobbra illetve balra paranccsal lehet a rajzterületen létrehozott objektum forgatási pozícióját megváltoztatni. A parancs csak egy szelektált grafikára vonatkozik. Egy kiadott paranccsal a grafika 45 fokban fordul el. Nagyobb forgatási szög esetén többször kell a megfelelő parancsot kiadni. Az elforgatás az objektum kapcsolatait nem érinti, azok változatlan szárhoz bekötve maradnak.

Adatbázis ellenőrzése

A „Tervezőfunkciók” főmenü „Ellenőrzés” menüpontjára kezelve felnyílik az adatbázis ellenőrzés dialógusablaka. Az „Adatbázis ellenőrzés indítás” gombra kattintva az ellenőrzés lefut. A talált hibák egy listában kerülnek megjelenítésre. A lista sorára duplán kattintva felnyílik az adott objektum dialógusablaka.

ObjektumlistaAz objektumlista panelt az ablak bal szélén található „Objektumok” fülre történő kattintással lehet megjeleníteni. Egy listában megjelenik az összes topológia verzióban található objektum, típusonként csoportosítva. A listában található elemre duplán kattintva felnyílik az objektum dialógusablaka. A lista felett található mezővel névre (tartalmazás szerint) lehet szűrést elvégezni.


Lásd még:

Topológiák (dialógus), Topológia verzió szerkesztése (dialógus), Topológia szerkesztése (dialógus)