Táblázatos menetrend nyomtatása

A "táblázatos menetrendek nyomtatása" dialógus a főmenü "fájl"; "kiadványok", "táblázatos menetrendek" menüpont kiválasztásakor jelenik megA dialógus a hivatalos polgári menetrendkönyvhöz hasonló formátumú (de nem teljesen megegyező tartalmú), egyszerűsített táblázatos menetrend kiadványok készítését és exportálását teszi lehetővé. A táblázat felépítésekor a megjelenített vonatszeletek kiválogatása a következőképpen történik:
Főmenü

A  dialógus főmenüje, amely "fájl", "szerkesztés", és "beállítások" almenüket tartalmaz.

Eszköztár


Az eszköztáron a leggyakrabban használt funkciók gyorsgombjai vannak kigyűjtve. Tőlük jobbra helyezkedik el nagyítás beállítására szolgáló vezérlőelem és a lapok közötti navigáció gombjai.

Kiadvány mentése fájlba. A mentési fájlformátum jelenleg Excel XLS lehet.

Kijelölt lapok nyomtatása. 
Kiadvány mentése XLS fájlba és küldése a megadott címre.
"Táblázatos menetrend beállításai" dialógus megnyitása. Itt lehet beállítani hogy tördeléskor a program a táblázatot hogyan és milyen tartalommal építse fel.

Nagyítás beállítása. Az érték módosítása után a frissítés ()  gombra kattintva történik meg a táblázat újrarajzolása.
Navigációs gombok. A nyilakkal egy oldalt lehet előre/hátra ugrani, a középső frissítés ()  gombra kattintva történik meg a táblázat újrarajzolása.

Nyomtatandó lapok
:

A létrehozott viszonylatok/irányok listája. Egy adott sorra kattintva jelenik meg a lista alatti területen a kiválasztott viszonylat adott irányának táblázatos menetrendje. A lista bal oldalán lévő gombokkal lehetséges a nyomtatásra  viszonylatok hozzáadása, törlése és szerkesztése:

hozzáad Új viszonylat hozzáadása. A megjelenő dialógusban ki kell választani egy már létező munkalapot amelynek viszonylatára a menetrend táblázat készülni fog, és meg kell adni egy érvényességi időszakot. A program ezután elvégzi a tördelést és két új sort szúr be a nyomtatandó lapok listájába a megadott munkalap oda- és vissza irányának megfelelően.

Figyelem: A tördelés hosszabb időt is igénybe vehet. Ha a végeredmény táblázat túl bonyolult lenne (több mint 250 oszlopot tartalmazna pl. sok előzés vagy a megadott időszakban közlekedő túlságosan sok vonatverzió miatt), a tördelés automatikusan meg lesz szakítva és hibaüzenet jelenik meg. Ilyenkor célszerű a kijelölt vonatszeletek szűrésével próbálkozni pl. a munkalapon a "kijelölés érintett szolgálati hely alapján" funkció használatával.
elvesz
A kijelölt viszonylat adott irányához tartozó menetrend táblázat törlése.
fel
A kijelölt sor mozgatása feljebb a táblázatban.
le
A kijelölt sor mozgatása lejjebb a táblázatban.

Menetrend lap:

A menetrend lap táblázata, ahogyan az Excelben is meg fog jelenni exportálás után. A menetrend lap fejrészében csak a közlekedési korlátozásra vonatkozó jelek jelennek meg automatikusan.


Lásd még:

Táblázatos menetrend beállításai, Menetrend ábra nyomtatása