Operatív menetidők szerkesztése

Az "operatív menetidők szerkesztése" dialógus a főmenü "infrastruktúra"; "vonalak" menüpont kiválasztásakor megjelenő "vonalak" dialógus listájában valamelyik vasútvonal során az egér jobb gombjára előugró menüből az "operatív menetidők szerkesztése" menüpontra kattintva, vagy valamelyik vonalat kijelölve és az eszköztár  gombjára kattintva jelenik meg.A dialógus egy adott vasútvonal operatív menetrendi segédkönyvben feltüntetett operatív menetidőinek szerkesztésére szolgál.

Főmenü

A dialógus főmenüje, amely "fájl" almenüt tartalmaz az exportáló funkciókkal, és egy "szerkesztés" almenüt a táblázat adatainak kezelésére szolgáló funciókkal.

Eszköztár


Az eszköztáron a leggyakrabban haszált funkciók gyorsgombjai vannak kigyűjtve. A gombok funkciói sorrendben a következők:


Menetidők mentése fájlba (XLS, HTML, TXT)

Mentidők nyomtatása.

Nyomtatási beállítások dialógus megnyitása.
Menetidők küldése levélben.

Menetidők

A menetidők szerkesztésére egy táblázat szolgál, amelynek oszlopai a sebességcsoportoknak, sorai az állomásközöknek felelnek meg.  A vonal szolgálati helyei a listában felülről lefelé, a vonal páros iránya szerinti sorrendben jelennek meg. A táblázat csak azokat  a szolgálati helyeket tartalmazza, amelyeknél a "forgalom szabályozó hely" kapcsoló be van állítva. Az egyes cellákban a menetidők értékei mindig  az adott sorban lévő objektumtól az előző sorban lévő objektumig terjedő pályaszakaszra (állomásközre) vonatkoznak.
  • A paraméterek szerkesztése történhet direktben a cellába beírva a menetidő értéket, vagy több cellát kijelölve az egérrel (bal gomb + húzás), és ezután a csoportos modosítással (jobb gombbal kattintva és a "szerkesztés" menüpontot választva az előguró menüből.) Egy oszlop minden cellája kijelölhető a fejlécre kattintva.
  • Több cellát kijelölve és az egér jobb gombjával kattintva megjelenik egy előugró menü, ahol a következő funkciók érhetőek el:


kivág
A kijelölt cellák értékét a vágólapra másolja, és a cellákat törli.
másol
A kijelölt cellák értékét a vágólapra másolja.
beilleszt
Feltölti a kijelölt cellákat a vágólapról.
beilleszt szorzással
Feltölti a kijelölt cellákat a vágólapról, a válaszott értékkel megszorozva és felfelé kerekítve.
töröl
Törli a kijelölt cellákat.
feltöltés másik időszakból
Feltölti a kijelölt cellákat a választott menetrendi időszakban tárolt adatok alapján.
feltöltés menetrend vagy számítás alapján
Feltölti a kijelölt cellákat statisztikai lekérdezés alapján. Ennek során a program kigyűjti az adott állomásközben az adott sebességgel megállás nélkül áthaladó vonatszeletek menetidejét az időszakban, és az átlagukat képzi. Ha a lekérdezés az adott állomásközre eredménytelen, akkor a cellába a sebességből és távolságból számított tiszta menetidő kerül beírásra, felfelé kerekítve és a cella háttérszínét sárgára állítva.

ok

Módosítások mentése és a dialógus bezárása.

bezár

Módosítások elvetése és a dialógus bezárása.


Lásd még:

Vonal szerkesztése, Szolgálati hely szerkesztése, Menetrendi segédkönyv szerkesztő (dialógus)