Menetrendi segédkönyv szerkesztő

A "menetrendi segédkönyv szerkesztő" dialógus a főmenü "f'ájl"; "kiadványok", "menetrendi segédkönyv menetrendek"  menüpont kiválasztásakor, jelenik meg.A dialógus menetrendi segédkönyv egyes fejezeteinek összeállítását, nyomtatását és exportálását teszi lehetővé. A menetrendi segédkönyv kiadványok a következő logikai egységekből épülnek fel:
  • követési rend,
  • fékszázalékok,
  • menetidők,
  • cím,
  • szlogen.
  • kiadvány: Tetszőleges számú, egymást követő oldal összessége. A kiadványokat ".TKS" kiterjesztésű XML fájlokban tároljuk. Ezek a fájlok hivatkozásokat az adatbázisra nem tartalmaznak, a segédkönyv táblázatait egy az egyben tárolják, hogy a kiadványok verziókövetése elkülönülten megoldható legyen. Ez egyben azt is jelenti, hogy az adatbázis módosításai soha nem kerülnek automatikusan átvezetésre egy kiadványban, a frissítést kézzel (pl. egy fejezet frissítésvel vagy újra generálásával) kell elvégezni.
Az egyes oldaltípusokra generálására és megjelenítésére a következő megjegyzések vonatkoznak:
Főmenü

A dialógus főmenüje, amely "fájl", "szerkesztés", "előnézet", és "beállítások" almenüket tartalmaz.

Eszköztár


Az eszköztáron a leggyakrabban haszált funkciók gyorsgombjai vannak kigyűjtve.


Új, üres kiadvány létrehozása.

Kiadvány betöltése XML formátumú, alapértelmezésben TKS kiterjesztésű fájlból.

Kiadvány mentése XML formátumú TKS fájlba. A TKS fájlok az oldalak adatait (oldalszám, elrendezés stb.) és azok teljes tartalmát tárolja.

Kijelölt lapok nyomtatása. Az összes lap kijelölése a "tördelési elrendezés" listapanel bal felső sarkában lévő "oldal" mezőre kattintva lehetséges.

Oldal beszúrása a "tördelési elrendezés"-ben kijelölt aktuális oldal alá.

A "tördelési elrendezés"-ben kijelölt aktuális oldal törlése.
A "tördelési elrendezés"-ben kijelölt aktuális oldalhoz oldalszám toldalék megadása.

Nyomtatási előnézet nagyításának növelése.
Nyomtatási előnézet nagyításának csökkentése.
Nyomtatási előnézet beállítása úgy, hogy mindkét oldal elférjen a képernyőn.

Nyomtató:

Itt jelenik meg az aktuális nyomtató neve és felbontása. Az aktuális nyomtató a főmenü "fájl", "nyomtató beállítása" menüpontja alatt megjelenő dialógusban állítható be.

Tördelési elrendezés:

A tördelési elrendezés egy lista az aktuális kiadványban található lapokról, és fejezetekről. A lista valamelyik sorára kattintva a nyomtatási előnézetben azonnal megjelenik a kijelölt lap. Az oszlopok jelentése a következő:

oldal
Oldalszám. Egy adott oldalszám cellát kijelölve az oldalszám szerkeszthető. A beírt új oldalszám a teljes kiadványon keresztül végig lesz görgetve.
told.
Oldalszám toldalék (1a, 2b. stb.)
típus
Az oldal típusa (követési rend, fékszázalékok, menetidők,cím, szlogen)
cím
Fejezet cím
viszonylat
A fejezet viszonylata.

A tördelési elrendezés valamelyik celláját kijelölve és az egér jobb gombjával kattintva megjelenik a tördelési előugró menü, amely a következő opciókat tartalmazza:oldaltípus megadása
Az aktuális oldal típusának megadása (követési rend, fékszázalékok, menetidők,cím, szlogen). Lehetséges egy nem üres oldal típusának a megváltoztatása is, azonban ilyenkor (mivel az egyes oldal típusok eltérő szolgálati helyeket és vonali objektumokat jelenítenek meg) nem minden esetben lesz az új oldal tartalma teljes. Továbbá, ha egy oldal már tartalmaz fejezeteket, az oldaltípus megváltoztatása nem minden esetben lehetséges (pl. mert a fékezési táblázatok bontása eltér a követési rend táblázatétól.)
szöveg szerkesztése
Aktuális oldal szövegének szerkesztése (szlogen- illetve címoldal esetén.)
oldalszám kiegészítése
Kijelölt oldalhoz oldalszám toldalék megadása.
oldal beszúrása fölé
Üres (szlogen) oldal beszúrása az aktuális oldal fölé. Ha van szabad oldalszám a kijelölt oldal és az előtte lévő oldal között, az új oldal az aktuális oldal száma-1 számot kapja. Ha nincs, az aktuális oldal számát kapja "a", "b", "c" stb. toldalékkal.
oldal beszúrása alá
Üres (szlogen) oldal beszúrása az aktuális oldal alé. Ha van szabad oldalszám a kijelölt oldal és az alatta lévő oldal között, az új oldal az aktuális oldal száma+1 számot kapja. Ha nincs, az aktuális oldal számát kapja "a", "b", "c" stb. toldalékkal.
oldalak törlése
Kijelölt oldalak törlése. A már meglévő oldalak számozása nem módosul.
fejezet törlése
A kijelölt fejezet törlése. Ha a fejezet a következő vagy előző oldalra is átnyúlik, akkor azokon is törlődni fognak a megfelelő szakaszok.
fejezet beszúrása fölé
Egy új fejezet beszúrása a kijelölt fejezet fölé, az aktuális oldalra. Új fejezet létrehozásakor minden esetben megjelenik a viszonylatszerkesztő, ahol a fejezetet alkotó első szakasz(ok) útvonalát lehet megadni. Az útvonal megadása után a "követési rend" és "menetidők" típusú oldalak esetén az új fejezet két szakaszból (egy oda és egy vissza irányú) fog állni. A létrehozott fejezet túlnyúlhat az oldal alján. A fejezet címe automatikusan lesz meghatározva, de tetszőlegesen módosítható.
fejezet beszúrása alá
Egy új fejezet beszúrása a megjelenő dialógusból kiválasztott vonatszelet alpján a kijelölt fejezet alá, az aktuális oldalra. Új fejezet létrehozásakor minden esetben megjelenik a viszonylatszerkesztő, ahol a fejezetet alkotó első szakasz(ok) útvonalát lehet megadni. Az útvonal megadása után a "követési rend" és "menetidők" típusú oldalak esetén az új fejezet két szakaszból (egy oda és egy vissza irányú) fog állni. A létrehozott fejezet túlnyúlhat az oldal alján. A fejezet címe automatikusan lesz meghatározva, de tetszőlegesen módosítható.

Nyomtatási kép

A nyomtatási kép az aktuális lapot mutatja, ahogyan az nyomtatásban meg fog jelenni. Az előnézet az egér bal gombjának nyomvatartása mellett mozgatható, illetve az eszköztár és gombjaival tetszőlegesen nagyítható vagy kicsinyíthető. A nyomtatási képen
  fölé mozgatva az egérkurzort az adott elem inverzben jelenik meg. Ekkor az jobb gomb lenyomására a következő előugró menük jelenhetnek meg:

Szolgálati hely kijelölése esetén:szerkesztés

Megjelenik a "menetrendi segédkönyv sor szerkesztése" dialógus, ahol a kiadványban a szolgálati hely vagy más objektum kiadványban megjelenő adatait tetszőlegesen módosítani lehet.
sor
sor törlése
A kijelölt szolgálati hely sorának törlése.
sor beszúrása alá
Megjelenik a "menetrendi segédkönyv sor szerkesztése" dialógus, ahol az új, aktuális sor alá kerülő sor tartalma megadható.
sor beszúrása fölé
Megjelenik a "menetrendi segédkönyv sor szerkesztése" dialógus, ahol az új, aktuális sor fölé kerülő sor tartalma megadható.
szakasz
szakasz törlése A kijelölt szolgálati helyet tartalmazó szakasz törlése.
szakasz beszúrása fölé Új szakasz beszúrása a kijelölt szakasz fölé. Új szakasz beszúrásakor minden esetben megjelenik a viszonylatszerkesztő, ahol a szakasz útvonalát lehet megadni. A létrehozott szakasz túlnyúlhat az oldal alján.
szakasz beszúrása alá Új szakasz beszúrása a kijelölt szakasz alá. Új szakasz beszúrásakor minden esetben megjelenik a viszonylatszerkesztő, ahol a szakasz útvonalát lehet megadni. A létrehozott szakasz túlnyúlhat az oldal alján.
oldaltörés
oldaltörés beszúrása Oldaltörés beszúrása az adott szolgálati helynél. Az aktuális oldal a szolgálati helyénél lesz levágva, a szakasz pedig egy új oldalon fog folytatódni. Ha van szabad oldalszám az aktuális oldal és az alatta lévő oldal között, az új oldal az aktuális oldal száma+1 számot kapja. Ha nincs, az aktuális oldal számát kapja "a", "b", "c" stb. toldalékkal.
oldaltörés törlése (előző oldal) Csak akkor aktív, ha a legelső szolgálati helye van kijelölve a lap tetején. Az aktuális oldalt a töréspontnál hozzáfűzi az előző oldal végéhez.
oldaltörés törlése (következő oldal) Csak akkor aktív, ha a legutolsó szolgálati helye van kijelölve a lap alján. A következő oldalt a töréspontnál hozzáfűzi az aktuális oldal aljához.

Szakasz elválasztó kijelölése esetén:szakasz beszúrása
Új szakasz beszúrása a kijelölt elválasztó helyén.
fejezet beszúrása
Új fejezet beszúrása a kijelölt elválasztó helyére. Az aktuális fejezet két fejezetre lesz szétvágva.
oldaltörés beszúrása Oldaltörés beszúrása a két szakasz közé. Ha van szabad oldalszám az aktuális oldal és az alatta lévő oldal között, az új oldal az aktuális oldal száma+1 számot kapja. Ha nincs, az aktuális oldal számát kapja "a", "b", "c" stb. toldalékkal.

Fejezetcím kijelölése esetén:fejezetcím szerkesztése
Megjeleníti a "Fejezetcím szerkesztése" dialógust, ahol a fejezet címe és száma módosítható.
fejezet törlése
A kijelölt fejezet törlése. Ha a fejezet a következő vagy előző oldalra is átnyúlik, akkor azokon is törlődni fognak a megfelelő szakaszok.
fejezet beszúrása alá
Egy új fejezet beszúrása a kijelölt fejezet fölé, az aktuális oldalra. Új fejezet létrehozásakor minden esetben megjelenik a viszonylatszerkesztő, ahol a fejezetet alkotó első szakasz(ok) útvonalát lehet megadni. Az útvonal megadása után a "követési rend" és "menetidők" típusú oldalak esetén az új fejezet két szakaszból (egy oda és egy vissza irányú) fog állni. A létrehozott fejezet túlnyúlhat az oldal alján.
fejezet beszúrása fölé
Egy új fejezet beszúrása a megjelenő dialógusból kiválasztott vonatszelet alapján a kijelölt fejezet alá, az aktuális oldalra. Új fejezet létrehozásakor minden esetben megjelenik a viszonylatszerkesztő, ahol a fejezetet alkotó első szakasz(ok) útvonalát lehet megadni. Az útvonal megadása után a "követési rend" és "menetidők" típusú oldalak esetén az új fejezet két szakaszból (egy oda és egy vissza irányú) fog állni. A létrehozott fejezet túlnyúlhat az oldal alján.


Lásd még:

Fejezetcím szerkesztése, Operatív menetidők szerkesztése