Menetvonal igénylés(ek) tulajdonságai

A "menetvonal igénylés(ek) tulajdonságai" dialógus a "menetvonal igénylések" dialógusból egy adott igénylésre duplán kattintva, egy vagy több igényt kijelölve és az eszköztár ikonjára kattintva, vagy a "vonattulajdonságok" dialógus eszköztárán a ikonra kattintva jelenik meg.Ez a dialógus egy vagy több  menetvonal igénylés a megrendelő által megadott tulajdonságait, a szerkesztési munkafolyamattal kapcsolatos jellemzőket (kijelölt szerkesztők, elkészült vonatszeletek) és vezérlőelemeket jeleníti meg. Abban az esetben, ha a dialógus több igénylésre lett megnyitva, az eltérő tulajdonságok mezőiben egy "*" karakter jelenik meg.

Főmenü

A dialógus főmenüje, amely "fájl", "vonatszelet", "menetvonal", "kiadványok" almenüket tartalmaz.

Eszköztár

Az eszköztáron a leggyakrabban használt funkciók gyorsgombjai vannak kigyűjtve. Tőlük jobbra helyezkednek el a szűrők lenyíló szerkesztőmezői. A gombok funkciói sorrendben a következők:


Az igénylés és az ahhoz tartozó vonatszeletek frissítése az adatbázisból.Az igénylés adatainak nyomtatása.


Vonatszelet létrehozása az menetvonal igénylés alapján.Kiszerkesztett menetvonalak ellenőrzése. Ha valamelyik megnyitott menetvonal igénylés verzióhoz nem tartoznak vonatszeletek, de rendelkezik örökölhető vonatszeletekkel, akkor azok kerülnek ellenőrzésre.

A kiszerkesztett menetvonalak ellenőrzése és felterjesztése hozzájárulásra. Ha egy adott igénylés verzióhoz tartoznak vonatszeletek, akkor sikeres ellenőrzés esetén az"menetrendi hozzájárulásra vár" állapotba kerül, illetve, ha nincsenek az igénylés verziónak saját vonatszeletei, de az öröklött menetrend ellenőrzése sikeres volt, a célállapot "menetrend szerkesztést nem igényel" lesz.Szerkesztők kijelölése az igényléshez tartozó menetvonal kiszerkesztésére. Ez a gomb csak akkor aktív, ha a bejelentkezett felhasználó rendelkezik a szükséges jogosultsággal.

Szerkesztők törlése az igényléshez tartozó menetvonal kiszerkesztésére kijelölt felhasználók közül. Ez a gomb csak akkor aktív, ha a bejelentkezett felhasználó rendelkezik a szükséges jogosultsággal.
Hozzájárulásra felterjesztett menetvonal elfogadása és felterjesztése a határozatra. Ez a gomb csak akkor aktív, ha a bejelentkezett felhasználó rendelkezik a szükséges jogosultsággal.
Hozzájárulásra felterjesztett menetvonal elutasítása, és visszaejtése "szerkesztés alatt" állapotba. Ez a gomb csak akkor aktív, ha a bejelentkezett felhasználó rendelkezik a szükséges jogosultsággal.


A kijelölt menetvonalak vonatszeleteinek exportálása v0 fájlokba.
A kijelölt menetvonalak vonatszeleteihez tartozó szolgálati menetrend lapok nyomtatása.

Igénylés(ek) tulajdonságai

viszonylat
A menetvonal viszonylata, és tervezett indulási ill. érkezési ideje.
igénylési szám
VPE igénylési szám év/iktató/verzió formátumban.
igénylő
Igénylő szervezet és igénylő személy neve és elérhetősége
beérkezett
Beérkezés dátuma a rendszerbe.
útvonal pontok és tartózkodások
A megrendelő által igényelt megállások (tartózkodási idővel és/vagy érkezési/indulási idővel), illetve az útvonal pontosítása céljából megadott szolgálati helyek.
útvonal szakaszok
A megrendelő által megadott útvonal szakaszok. A vontatójármű típusa, a vonat tömege, hossza stb. szakaszhoz van rendelve.
vonatnem
Üzleti vonatnem.
vonatszám
Tervezett (hivatkozott) vonatszám.
létrehozás/módosítás oka
A megrendelés verzió létrehozásának elsődleges oka (számított mező.)
verzió eredeti érvényessége
A megrendelés verzió eredeti érvényességnek első és utolsó napja.
megjegyzések
Egyéb, szöveges megjegyzések.
szerkesztők
A menetvonal igénylés verzióhoz rendelt szerkesztők. A kijelölt szerkesztőket a listán az egér jobb gombjával kattintva,vagy az eszköztár gombjára kattintva előugró dialógusban változtatható meg (kiszignálás).
vonatszeletek
A menetvonal igénylés verzióhoz tartozó vonatszeletek listája. A lista bármelyik során duplán kattintva megjelenik az adott vonatszelet a vonattulajdonságok dialógusban.
örökölhető vonatszeletek
Csak akkor jelenik meg, ha a menetvonal igénylés verzióhoz még nem tartozik egyetlen vonatszelet sem, de valamelyik korábbi verzióból egyértelműen örökölhető a menetrend. Ilyenkor a lista az örökölhető vonatszeleteket tartalmazza, melyeket az egérrel át lehet húzni a vonatszeletek listájába, másolatok létrehozása céljából.


Lásd még:

Menetvonal igénylések (dialógus)