Menetidő beállítása

Két adott szolgálati hely között a menetidőt meg lehet változtatni a grafikus szerkesztőfelületen, vagy a  "vonattulajdonságok dialógus" táblázatos menetrend szerkesztő füle alatt.

- menetidő változtatása a grafikus szerkesztőfelületen

A grafikus szerkesztőfelületen tetszőleges számú vonat jelölhető ki, és ezek menetideje egy adott szakaszon egyidejűleg is változtatható. Ennek menete a következő:

1.) Vonatszeletek kijelölése (egy vonat esetén elegendő az egérkurzort a módosítandó vonat fölé vinni)
2.) Szolgálati hely kijelölése, amitől vagy ameddig a tartózkodási idő módosítandó. Ehhez elengendő az egérkurzort úgy pozicionálni, hogy a szolgálati helyekre igazodó vízszintes szálkereszt a megfelelő szolgálati helyre ugorjon.

3.) Az egér jobb gombjával kattintva megjelenik a vonatszerkesztő menü:4.) Itt a menetidő fent vagy menetidő lent menüpontot választva a tartózkodási idő az egér jobbra illetve balra mozgatásával változtatható. "menetidő fent" választása esetén a vízszintes szálkereszt feletti rész időadatai módosulnak, míg a szálkereszt alatti rész időben változatlan marad. "menetidő lent" választása esetén a vízszintes szálkereszt alatti rész időadatai módosulnak, míg a szálkereszt feletti rész időben változatlan marad.

5.) A szerkesztési műveletet az egér bal gombjával kattintva lehet befejezni, illetve az "ESC" gomb megnyomásával lehet megszakítani.

vagy:

3b.) A "D" illetve "F" billentyűkkel kijelölés után azonnal bekapcsolódik az "eltol fent" illetve "eltolt lent" üzemmód.

Figyelem: Ha a menetidő konfliktusok kijelzése be van kapcsolva (eszköztáron a "átlagsebesség felső limit" legördülő "auto" állásban van), a menetidő változtatása közben a módosított menetvonal szakasz azonnal elszíneződik, ha menetidő kisebb, mint a lehetséges legkisebb tiszta menetidő.

- menetidő változtatása a vonattulajdonságok dialógusban

Az adott vonatra adott szolgálati helyen vonatkozó tartózkodási idő a "vonattulajdonságok dialógus" táblázatos menetrend szerkesztő füle alatti táblázat megfelelő "m.i." oszlopában változtatható meg.Lásd még:

Táblázatos menetrend szerkesztő , Menetidő számítása