Menetvonal igénylések

A "menetvonal igénylések" dialógus a főmenü "menetvonal"; "menetvonal igénylések"  opciók kiválasztásakor vagy a szerkesztő ablak eszköztárának  gombjára kattintva jelenik meg.

Ez a dialógus egy különféle szempontok alapján szűrhető és rendezhető listát jelenít meg az aktuális menetvonal igénylésekről. A kijelölt menetvonal igénylésekkel tetszőleges, akár csoportos műveletek végezhetőek.

A dialógus csak azokat az igényléseket jeleníti meg, amelyek
  • menetrendes igénylés típusok és
  • státuszuk nem visszavont vagy visszavont de tartozik hozzá vonatszelet és
  • életútjuk során már legalább egyszer menetrendre vár állapotba kerültek
Főmenü

A dialógus főmenüje, amely "fájl", "szerkesztés", "menetvonal","igénylés" és "kiadványok" almenüket tartalmaz.

Eszköztár

Az eszköztáron a leggyakrabban használt funkciók gyorsgombjai vannak kigyűjtve. Tőlük jobbra helyezkednek el a szűrők lenyíló szerkesztőmezői. A gombok funkciói sorrendben a következők:


Összes várakozó igénylés lekérdezése az adatbázisból.

Csak a kijelölt igénylések frissítése az adatbázisból.A lista sorainak mentése fájlba, XLS (Excel), TXT, HTML formátumban.

A lista sorainak nyomtatása.
Küldés levélben. A lista elmentődik XLS formátumban és egy automatikusan generált levélhez csatolva megjelenik levelezőkliensben.
A kijelölt igénylések megnyitása a "Menetvonal igénylés(ek) tulajdonságai" dialógusban.Kijelölés megszüntetése.

Kijelölés megfordítása.Kijelölt igénylések megnyitása a "menetvonalak tulajdonságai" dialógusban.
A kijelölt igénylesekhez tartozó kiszerkesztett menetvonalak ellenőrzése. Ha valamelyik megnyitott menetvonal igénylés verzióhoz nem tartoznak vonatszeletek, de rendelkezik örökölhető vonatszeletekkel, akkor azok kerülnek ellenőrzésre.
A kijelölt igénylesekhez tartozó kiszerkesztett menetvonalak ellenőrzése és felterjesztése hozzájárulásra. Ha egy adott igénylés verzióhoz tartoznak vonatszeletek, akkor sikeres ellenőrzés esetén az"menetrendi hozzájárulásra vár" állapotba kerül, illetve, ha nincsenek az igénylés verziónak saját vonatszeletei, de az öröklött menetrend ellenőrzése sikeres volt, a célállapot "menetrend szerkesztést nem igényel" lesz.Kijelölt igénylések státuszának átállítása "kiadva" állapotra. Ez a művelet csak már kiutalt menetvonalak esetében lehetséges.


Szerkesztők kijelölése az igényléshez tartozó menetvonal kiszerkesztésére. Ez a gomb csak akkor aktív, ha a bejelentkezett felhasználó rendelkezik a szükséges jogosultsággal.
Szerkesztők törlése az igényléshez tartozó menetvonal kiszerkesztésére kijelölt felhasználók közül. Ez a gomb csak akkor aktív, ha a bejelentkezett felhasználó rendelkezik a szükséges jogosultsággal.
Hozzájárulásra felterjesztett menetvonal elfogadása és felterjesztése a határozatra. Ez a gomb csak akkor aktív, ha a bejelentkezett felhasználó rendelkezik a szükséges jogosultsággal.
Hozzájárulásra felterjesztett menetvonal elutasítása, és visszaejtése "szerkesztés alatt" állapotba. Ez a gomb csak akkor aktív, ha a bejelentkezett felhasználó rendelkezik a szükséges jogosultsággal.


A kijelölt menetvonal igénylések vonatszeleteinek exportálása v0 fájlokba.
A kijelölt menetvonal igénylések vonatszeleteihez tartozó szolgálati menetrend lapok nyomtatása.A kijelölt menetvonal igénylések hozzáadása egy kapacitás korlátozáshoz. A hozzárendelés csak olyan kapacitás korlátozások esetében módosítható, amelyek állapota "Egyeztetés előkészítése" és a bejelentkezett felhasználóhoz van rendelve.

A kijelölt menetvonal igénylések törlése egy kapacitás korlátozásból. A hozzárendelés csak olyan kapacitás korlátozások esetében módosítható, amelyek állapota "Egyeztetés előkészítése" és a bejelentkezett felhasználóhoz van rendelve.

Az eszköztáron három lenyíló szerkesztőmezővel lehetőség van a megjelenített igénylések szűrésére közlekedési időszak, szerkesztő neve és igénylési státusz szerint.

Az igények listája

A igénylista minden egyes sorának egy igénylés felel meg. A táblázat a fejléc mezőire kattintva rendezhető. A rendezés többszörös mélységű, így ha pl.
akkor  az igénylések státusz szerint kerülnek rendezésre, az azonos vonatnemű igénylések a vonatnem szerint ABC sorrendben.

Az igénylések színe az első közlekedési nap szerint történik:
  • azok a vonatok amelyek az adott napon vagy korábban van az első közlekedési napjuk piros,
  • azok a vonatok amelyek első közlekedési napja egy héten belül van zöld,
  • minden más igény fehér háttérszínnel jelenik meg.
A vonatlistában  kattintásra majd húzásra, kattintásra SHIFT billentyűvel illetve a SHIFT+fel vagy le billentyűkre igénylések jelölhetők ki. A kijelölt igénylések eltérő háttérszínnel jelennek meg.

A vonatlista valamelyik során duplán kattintva vagy a "T" billentyű lenyomására a Menetvonal igénylés(ek) tulajdonsága(i) dialógus jelenik meg a kiválasztott vonat(ok)ra.

A listán az egér jobb gombjának megnyomására a vonatlista előugró menü jelenik meg (ld. lent).

A lista egyes oszlopainak jelentése a következő:

"igénylési szám" A menetvonal igénylési száma.
"állapot" Az igénylés állapota. Lehet "szerkesztés alatt", "hozzájárulásra vár", "határozatra vár", "nyugtázásra vár", "javításra vár", "kiutalva", "sztornózva" és "kiadva"
"kap. zár."
: jelzi, hogy az igény csak kapacitás zárolással szerkeszthető ki, mert tervezett közlekedése érinti az azonnali menetvonalak időablakát. A zárolás minden esetben létrejön, ha az igénylés verzióhoz (új) vonatszelet lesz kapcsolva.

: jelzi, hogy az igényhez tartozó kapacitás zárolva van. A zárolás megszűnik, ha a "menetrendi hozzájárulásra vár" vagy "menetrend szerkesztést nem igényel" állapot áll be, vagy ha zárolás kezdete óta 30 perc eltelt és az automatikus menetrend kereső igényli a zárolt kapacitást.

"vonatnem" A megrendelt vonatnem. Ha az igénylésben nem adtak meg vonatnemet, itt "[null]" felirat látható.
"tervezett vonatszám"
A megrendelő által megadott, tervezett vonatszám. A szerkesztés során ezt csak egy javaslatként kell kezelni.
"cég"
A menetvonalat igénylő vasútvállalat neve.
"kezd. nap"
A vonat első közlekedési napja. Alapértelmezés szerint a igénylista eszerint az oszlop szerint van rendezve.
"-tól"
Kiinduló állomás.
"-ig"
Végállomás.
"terv. ind."
Tervezett indulási idő a kiinduló állomásról.
"terv. érk."
Tervezett érkezési idő a végállomáson.
"szerkesztő" Azoknak a felhasználóknak a belépési azonosítói, akik a menetvonal kiszerkesztésére ki vannak jelölve.
"megjegyzés" Egyéb szöveges megjegyzések.
"mr. mód"
Menetrend (vonatszeletek) utolsó módosításának időpontja. Ha az igénylés verzióhoz nem tartoznak vonatszeletek, üres.

Menetvonal igénylés előugró menü

A menetvonal igénylés előugró menüje a listában az egér jobb gombjára kattintva jelenik meg, és néhány gyakran használt funkciót tartalmaz:

tulajdonságok A kijelölt igénylések megnyitása a "menetvonalak tulajdonságai" dialógusban.
szerkesztők hozzárendelése
Szerkesztők kijelölése az igényléshez tartozó menetvonal kiszerkesztésére. Ez a gomb csak akkor aktív, ha a bejelentkezett felhasználó rendelkezik a szükséges jogosultsággal.
szerkesztők elvétele
Szerkesztők törlése az igényléshez tartozó menetvonal kiszerkesztésére kijelölt felhasználók közül. Ez a gomb csak akkor aktív, ha a bejelentkezett felhasználó rendelkezik a szükséges jogosultsággal..
v0 fájlok exportálása
A kijelölt menetvonalak vonatszeleteinek exportálása v0 fájlokba
szolgálati menetrend lapok nyomtatása
A kijelölt menetvonalak vonatszeleteinek szolgálati menetrend lapjainak nyomtatása.
hozzáadás kapacitás korlátozáshoz
A kijelölt menetvonal igénylések hozzáadása egy kapacitás korlátozáshoz. A hozzárendelés csak olyan kapacitás korlátozások esetében módosítható, amelyek állapota "Egyeztetés előkészítése" és a bejelentkezett felhasználóhoz van rendelve.
törlés kapacitás korlátozásból
A kijelölt menetvonal igénylések törlése egy kapacitás korlátozásból. A hozzárendelés csak olyan kapacitás korlátozások esetében módosítható, amelyek állapota "Egyeztetés előkészítése" és a bejelentkezett felhasználóhoz van rendelve.
munkalap létrehozása
Ha az igénylés már le van fedve vonatszeletekkel, létrehoz egy új munkalapot az igénylés viszonylata és érvényességi napjainak felhasználásával.


Lásd még:

Menetvonal igénylés(ek) tulajdonságai (dialógus), A menetvonal-menedzsment folyamata, Menetvonal igények kiszignálása, Menetvonal (vonatszelet) létrehozása igénylés alapján, Kiszerkesztett menetvonal elfogadása