Vonatok kijelölése a grafikus felületen

Az egérkurzort egy vonatszelet fölé mozgatva az megvastagodik és színe megváltozik, jelezve ezzel hogy az adott vonatszelet van fókuszban. Ha nincsenek vonatszeletek kijelölve a grafikus felületen, az egyes szerkesztő műveletek (pl. a jobb gombra előugró menüből elérhető funkciók) minden esetben a a fókuszban lévő vonatszeletre vonatkoznak. Egyidejűleg csak egy vonatszelet lehet fókuszban.

Emellett a grafikus szerkesztőfelületen tetszőleges vonatok vagy vonatcsoportok jelölhetőek ki, melyeken összetett műveletek végezhetők. A kijelölés történhet manuálisan, vagy különféle szűrők segítségével.

A kijelölésben lévő vonatszeletek a grafikus kezelőfelületen megvastagodva jelennek meg. Az alábbi ábrán vastag fehér vonallal jelzett vonatszelet már ki van jelölve, a kék színű vastag vonallal jelzett vonatszelet éppen fókuszban van, míg a többi látható vonatszelet nincs kijelölve.- kijelölés manuálisan

Egy vonatszeletet az aktuális a kijelöléshez a következőképpen lehet manuálisan hozzáadni:

1.) Kijelölni kívánt vonatszelet fókuszba vétele (az egérkurzor a vonatszelet fölé mozgatva)

2.) SHIFT billentyű nyomva tartása mellett a fókuszban lévő vonatszelet vonalára kattintva az egér bal gombjával a vonatszelet bekerül a kijelölésbe

- összes vonatszelet kijelölése

Az összes munkalapon lévő vonatszelet bármikor kijelölhető, a főmenü "szerkesztés";"vonat kijelölése";"összes kijelölése" menüpontjával, vagy CTRL+A billentyűkombinációval is.

- kijelölés vonatszám szerint

A munkalapon lévő vonatok vonatszám vagy vonatszám-töredék alapján is kijelölhetőek a főmenü "szerkesztés";"vonat kijelölése";"kijelölés vonatszám alapján" menüpontból megnyíló "kijelölés vonatszám szerint" dialógusban.

- kijelölés érintett szolgálati hely szerint

A munkalapon lévő vonatok érintett szolgálati hely szerint is kijelölhetőek a főmenü "szerkesztés";"vonat kijelölése";"kijelölés érintett szolgálati hely szerint" menüpontból megnyíló "kijelölés érintett szolgálati hely szerint" dialógusban.

-
kijelölés közlekedési nap szerint

A munkalapon lévő vonatok közlekedési nap vagy időszak alapján is kijelölhetőek a főmenü "szerkesztés";"vonat kijelölése";"kijelölés közlekedési nap szerint" menüpontból megnyíló "kijelölés közlekedési nap szerint" dialógusban.

- kijelölés megszüntetése

A kijelölés bármikor megszüntethető az ESC billentyű lenyomásával, a főmenü "szerkesztés";"vonat kijelölése";"kijelölés megszüntetése" menüpontjával, vagy CTRL+D billentyűkombinációval is.Lásd még:

Tartózkodási idő megváltoztatása