Helytelen vágányon közlekedés beállítása

Helytelen vágányon közlekedést kétféleképpen lehet beállítani: a helytelen vágány közlekedés kezdő- illetve a végállomásának megadásával, vagy a vonat megfelelő pontjainak kijelölésével.


- Beállítás a kezdő- illetve a végállomásának megadásával

A grafikus szerkesztőfelületen először ki kell jelölni a megváltoztatni kívánt vonatokat (pl. a SHIFT billentyű nyomva tartása mellett végigkattingatva a vonatokat), illetve ha csak egy vonatról van szó, elegendő az egérkurzort a módosítani kívánt menetvonal fölé mozgatni. Ekkor az egér jobb gombjának lenyomására megjelenik a szerkesztő menü:Itt a "helytelen v." menüpontot választva megjelenik a "helytelen vágány"  dialógus.Itt az "ok" gomb lenyomására az "állomástól" mezőben beállított szolgálati helytől az "állomásig" mezőben beállított szolgálati helyig terjedő szakaszon a vonat helytelen vágány közlekedési utasítása átfordul (ha nem közlekedett helytelen vágányon, akkor helytelen vágányra kerül, illetve, ha helytelen vágányon közlekedett, visszakerül a helyes vágányra.)

- Beállítás pontok kijelölésével

A grafikus szerkesztőfelületen először ki kell jelölni azokat a vonatokat, amelyek pontjai bekerülhetnek a kijelölésbe (pl. a SHIFT billentyű nyomva tartása mellett végigkattingatva a vonatokat), illetve ha a menetvonal közelében nincs másik vonat, a pontok kijelölése azonnal végezhető. Ehhez az eszköztáron a "pontok kijelölése" funkciót ( gomb) be kell kapcsolni, és egy téglalap alakú területet kijelölve kiválaszthatóak a vonatok megfelelő pontjai. A kijelölt pontokat kis keresztek jelzik.

A kijelölés után az egér jobb gombjára előugrik a pontszerkesztő menü:Itt a "helytelen v." menüpont kiválasztására a kijelölt pontok közötti szakaszokon a helytelen vágány közlekedési utasítása átfordul (ha nem közlekedett helytelen vágányon, akkor helytelen vágányra kerül, illetve, ha helytelen vágányon közlekedett, visszakerül a helyes vágányra.)